Villanykapcsoló design-történelem - I. rész

Közzétette admin 2016/11/08 0 Kommentek

Villanykapcsoló design-történelem - I. rész

 

Ma már joggal mondhatjuk, hogy bizony egy villanykapcsoló nélkülözhetetlen kelléke tud lenni egy lakásnak, mégis kevés figyelmet szentelünk beszerzésüknek, s azon túl, hogy utoljára hagyjuk a bevásárló listánkon a felújítás vagy az építkezés idején, többnyire képesek vagyunk beérni a legolcsóbb, legegyszerűbb darabokkal.

 

Pedig, ha ezen túl megfogadnánk, hogy az apróságoknak is különös figyelmet szentelünk, akkor nem csak életterünk, otthonunk környezete lenne sokkal letisztultabb, harmonikusabb – hanem kifejezetten időtállóak lehetnének azon hétköznapi használati tárgyaink, melyeket napjában többször is használunk, - a csap, a villanykapcsoló, vagy a konnektor is ilyen. Így nyilván nem mindegy, hogy ezek milyen minőségűek, mennyire strapabíró anyagból készültek, vagyis mennyire képesek ellenállni erős férfikéz nyomkodásának, vagy apró gyerekkezek ütögetésének, pajkos játékának…

 

Egy villanykapcsoló ugyanakkor lehet otthonunk, lakásunk ékszere is – ehhez a gyönyörű design, a szép, stílusos anyaghasználat egyaránt hozzá tud járulni. Korunkban már a használati tárgyak is több értékkel, több funkcióval bírnak – hiszen, ha szép kivitelezéssel, egyedi stílusban vagy letisztult, korhoz illő formában látjuk őket, akkor akár ékszerei is lehetnek egy-egy szépen berendezett enteriőrnek, legyen az egy szép lakás, ház, iroda, vagy szalon.

 

Mitől tud szép, esztétikus és mai, divatos szóval élve: dizájnos lenni egy villanykapcsoló?

 

Ilyen lehet pl. az ultra vékony kialakítás, illetve ultra vékony design. Egy 8 mm-es villanykapcsoló már joggal nevezhető ultravékonynak, miközben mégis tökéletesen ellátja funkcióját, ahogyan korábbi vaskosabb társai.

 

 

Színek és anyagok harmóniája

 

Míg korábban csak az egyszínű fehér falakhoz illő, fehér műanyag kapcsolókban tudtunk gondolkodni, ma már igen széles lett ezen a téren is a paletta! A fehér is létezik több árnyalatban, anyagban sem csupán a műanyag áll rendelkezésünkre, mely mondjuk, egy szép, fehér mozaikot, vagy csillámos csempecsaládot teljesen odavág – ezekhez illeszthetünk pl. egy csodaszép, ragyogással teli kristályüveg villanykapcsolót. Sötét falakban gondolkodunk, vagy csak szeretjük a kontrasztos megoldásokat? Nos, akkor a fekete kristályüveg, a high-tech megoldásokat kedvelőknek pedig az ezüstszínű villanykapcsolók is ott vannak – melyeket a Livolo termékpalettájáról bátran választhatunk.

Hűvös, metálos elegancia, melyhez külleméhez mérten adva vannak a modern funkciók is: fényerő szabályozás lehetősége, halk kapcsolás, ergonomikus kivitel… Szokták mondani. nem minden arany, ami fénylik – nos, ebben az esetben a Livilo kapcsolói nem csak fénylenek, - vagyis szépek – hanem bizony okosak is, tudnak is valamit…

Szólj hozzá te is!