Kapcsolók és - kapcsoló fajták irodába és lakásba

Közzétette admin 2016/11/16 1 Kommentek

Kapcsolók és - kapcsoló fajták irodába és lakásba

 

Egy irodában vajon mire érdemes odafigyelni, ha villanykapcsolót szeretnénk elhelyezni, illetve villanykapcsoló hálózatot és optimális helyeket, megoldásokat keresünk?

 

Akár lakásunk, akár irodánk falaira tervezünk villanykapcsolókat választani, az biztos, hogy a mai technika, és a stílusbeli, árbeli választék bőségének zavarával találjuk majd szembe magunkat az üzletek polcain. Nyilván az ár is egy fontos szempont, de azt javasoljuk, hogy nem érdemes olyan mindennap használt fontos dolgokon spórolni, mint amilyen egy villanykapcsoló is. Hiszen sok bosszúságot tud okozni, ha idő előtt tönkremegy, mert silány anyagból készült, rosszul beköthető, vagyis nem megfelelő a minősége, de az sem szép látvány, ha egy igényesen burkolt, ízlésesen bebútorozott lakásban egy szemmel láthatóan gagyi villanykapcsoló éktelenkedik a falon.

 

 

Az ár azonban még mindig csak egy szempont, nézzük, mi alapján választhatunk még kapcsolókat?

 

Ez leginkább a szakemberek dolga, de lehet a kapcsolónk mechanikus vezérlésű, vagy elektronikus, és persze ezen belül is számtalan opció áll a rendelkezésünkre a bő kínálatból. A mechanikusok közül pl. lehet egypólusú, egy áramkörös vagy két áramkörös kapcsoló. N-áramkörös, fokozatkapcsoló, forgókapcsoló – de akár kétpólusú, kért áramkörös is. Aztán, választhatunk még stabilitás, illetve áramerősség-ellátás függvényében is villanykapcsolókat. Nem kell megijedni, ezeket a villanyszerelő szakemberek majd tudni fogják, hogy a mi helyiségeinkbe melyik az optimális választás.

Léteznek a speciális kapcsolók, ilyenek pl. a szikramentességet biztosító, vagy az éjszakai jelzőfénnyel ellátott, vagy a szenzoros kapcsolók is, de létezik még a záródugós, a robbanás-biztos, a nagy teljesítményű, vagy éppenséggel a DIP kapcsoló. A csillárkapcsoló is egy külön fajta, hiszen emlékezzünk vissza gyermekkorunkból vagy a nagyinál, hogy a több ágú óriási csillárt a nappaliban milyen több kapcsolós villanykapcsolókkal lehetet felkapcsolni, és lehetett játszani vele, hogy milyen fény jön létre az alsó, vagy csak a felső sor felkapcsolása esetén…

 

 

A soros vagy a párhuzamos kapcsolás, ekvivalencia vagy invertáló kapcsolás éppúgy fontos tulajdonsága lehet még egy villanykapcsolónak – amennyiben az mechanikus, vagyis a hagyományos modell szerinti.

 

A szakmai kérdések száma persze végtelen, és nekünk nem is az a dolgunk, hogy értsünk valamennyihez, elég, ha csak a típust, a márkát, vagy – ha ebben sem vagyunk járatosak – akkor a kapcsoló színét és anyagát határozzuk meg. Ma már nem csupán a fehér villanykapcsoló lehet opció, hiszen gyönyörű színeket, anyagokat találhatunk a piacon. Az elegáns mélyfekete, a modern ezüst, vagy a természetes fa hatású, esetleg fából készült, illetve a gyönyörű kristályüveg kapcsoló éppen úgy megtalálható. Gondoljuk át alaposan, és válasszunk a helyiségek stílusa szerint, hogy a villanykapcsoló is méltán lehessen az otthonunk harmonikus része, vagy akár egy szép díszítő eleme!

1 Kommentek

Dikran Mihranian:
2017/06/28, 08:11:39 PM
Válasz

Kivitelezőként számtalan lakásban döntöttünk az ügyfelekkel a Livolo kapcsolók mellett. Sok esetben az elegáns külső döntött mellette, egy modern belsőépítészeti kivitelezés során ezek a kapcsolók a falak díszei lesznek. A konkurens gyártók termékeit is ismerem, de az ár verhetetlen. Elsőre azért voltak kérdőjelek bennünk mert tapasztalataink szerint a kedvező ár nem feltétlenül jelent minőséget is. Livolo esetén sehova sem kellett visszamennünk garanciában javítani, nagy előny ez számunkra. Mindenkinek ajánlom aki egy különleges, egyedi kapcsolót keres. Nagyon finom érintésre is működik, nem kell hosszan ott tartani az ujjunkat, kezünket.

Szólj hozzá te is!