Intelligens otthonba intelligens kapcsoló

Közzétette admin 2016/03/18 0 Kommentek

Intelligens otthonba intelligens kapcsoló

 

Napjainkban egyre többet hallunk az intelligens otthonokról – olyan lakások ezek, ahol beépített érzékelők jelei alapján a ház bizonyos feladatokat anélkül végez el, hogy mi külön utasítást adnánk erre.

 

Mitől okos egy okosotthon?

 

Az okosotthon kifejezés elsőre talán futurisztikusan hangzik, pedig egyáltalán nem az. Sőt, szinte biztos, hogy Te is találkoztál már bizonyos elemeivel, csak nem tudtál róla. Gondolj például egy mozgásérzékelőre, ami felkapcsolja a lámpát, ha érzékeli, hogy elhaladtál előtte. Vagy vegyünk egy hőmérséklet-érzékelőt, ami elindítja a fűtést, ha túlságosan lehűlt a levegő a szobában.

 

Persze, az etalon talán az okoshűtő, ami jelzi Neked, hogy hamarosan lejár a tej szavatossága, az ajtón található kijelzőn pedig még az időjárást is megnézheted.

 

Szóval, az intelligens otthon attól okos, hogy tele van mindenféle érzékelőkkel, amik egy központi egységbe küldenek jeleket. Ez az egység pedig az előre beállított programoknak megfelelően ad ki utasításokat például a radiátornak, vagy akár a redőnynek.

 

 

Livolo kapcsolók: egy kis lépés az okosotthon felé

 

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy már eleve egy okosotthonba költöztünk be, és pillanatnyilag nincs is arra anyagi keret, hogy belekezdjünk egy nagyszabású átalakításba, akkor is tehetünk néhány apró lépést azért, hogy a lakásunk egy kicsit intelligensebb legyen.

 

Például azzal, ha a villanykapcsolóinkat lecseréljük elegáns Livolo kapcsolókra, hiszen ezek a termékek nem csak divatosak, de abban is segítenek nekünk, hogy energiát spóroljunk, az egész okosotthon koncepció lényege ugyanis az erőforrások észszerűbb felhasználása.

 

 

A Livolo fényerő-szabályozós kapcsolóival lejjebb vehetjük a fényerőt, ha nincs szükségünk rá. A diszkrét piros háttérfény figyelmeztet minket, hogy elfelejtettük lekapcsolni a villanyt egy zárt helyiségben. A redőnykapcsolóval besötétíthetünk a lakásban, ha odakint tombol a forróság, így a légkondicionálónak sem kell annyit dolgoznia.

 

Igen, ezek a lépések talán apróságnak tűnnek, de sok kicsi sokra megy: egy kis megtakarított energia itt, egy kicsi ott, és máris sokat tettünk azért, hogy kevésbé terheljük a környezetet.

Szólj hozzá te is!