Hová tegyük a kapcsolókat, azaz ergonómia és láthatóság

Közzétette admin 2016/05/06 1 Kommentek

Hová tegyük a kapcsolókat, azaz ergonómia és láthatóság

 

A kapcsolóknak általában jól bejáratott helyük van a lakás egyes helyiségeiben. A legtöbbször az ajtó mellé kerülnek, olyan magasságba, hogy kényelmesen elérjük őket, és hogy ne kelljen tapogatóznunk a sötétben, ha fényt akarunk gyújtani az otthonunkban – ezek alapszabályok.

De hány kapcsolóra és konnektorra is van szükség, és hol vannak a legjobb helyen?

 

 

Praktikus, ha világít

 

Amikor villanykapcsolót választunk, akkor jobb, ha elfelejtjük a régi, hagyományos konstrukciókat. Helyettük érdemes olyan modell mellett döntenünk, ami diszkrét háttérfényt bocsát ki, mint például a Livolo érintőkapcsolói, hiszen így a sötétben világító kapcsolót könnyedén megtaláljuk majd.

 

 

Ne rejtsük el!

 

A villanykapcsolókat érdemes mindig jól látható, és könnyen megközelíthető helyre rakni. Ha ugyanis beugrókba, vagy más olyan zugokba rejtjük el őket, amiket nehezen érünk el, folyamatosan baleseteknek tesszük ki magunkat, még ha csak annak is, hogy a sötétben véletlenül belerúgunk a kanapé lábába. Bár ez apró kellemetlenség csupán, mégis bosszantó lehet ezzel indítani az estét otthon.

De az ajtókat is hanyagoljuk, vagyis soha ne tegyünk egy villanykapcsolót a befelé nyíló ajtó mögé. Kivételes helyzet persze adódhat, és előfordulhat, hogy nincs más választásunk – ilyen esetben ugyancsak jó szolgálatot tehetnek a világító Livolo érintőkapcsolók, mert így legalább látjuk, hogy mit kell felkapcsolni.

 

 

Se túl magasra, se túl alacsonyra

 

A  magasság mellett szintén nem mehetünk el szó nélkül, azaz arra is ügyeljünk, hogy a villanykapcsoló ne legyen se túl magasan, se pedig túl alacsonyan. Mert az sem jó, ha le kell hajolnunk, hogy elérjük, de az sem, ha nyújtózkodnunk kell hozzá.

Ha lépcső mellett található a kapcsoló, akkor lényeges, hogy anélkül legyünk képesek elérni azt, hogy fel vagy le kellene lépnünk valamelyik fokra. A sötétben ugyanis nem tanácsos olyan veszélyes mutatványokat végeznünk, mint a lépcsőmászás.

A Livolo érintőkapcsolóit már csak azért is érdemes jól látható, központi helyre tenni, mert exkluzív, elegáns külsejükkel magukra vonják a figyelmet, és modern, egyedi külsőt kölcsönöznek az otthonunknak.

1 Kommentek

Tamás:
2017/04/27, 04:42:32 PM
Válasz

Világítókapcsoló (glimlámpás verzió) a mai ledeknél csak problémát fog okozni. Főleg, ha valaki olcsó ledes izzót vesz. Annál villogni fog a lámpa, és nem fogja érteni, hogy miért villog.De már láttam olyan kapcsolót, ami világít ugyan, de nem befolyásolja a ledes izzót.

Szólj hozzá te is!