Funkcionális tárgyból design elem?

Közzétette admin 2017/07/26 0 Kommentek

Funkcionális tárgyból design elem?

 

Évtizedek óta léteznek. Kezdetlegesebb formáikban még csupán a célt szolgálták, mára azonban már a funkció melle egyre erőteljesebben felzárkózik a design és a kultúra. A jövő villanykapcsolói pedig már egyetlen érintéssel más és más hangulatot teremthetnek az enteriőrben…

 

Funkcionalitástól a dekorációig

Egy villanykapcsolótól ma már lényegesen többet várunk, mint hogy csupán eredeti funkcióját betöltse, vagyis alkalmas legyen a villany fel- és lekapcsolására. Az egyszerű fehér, szögletes gombokkal és műanyagból készülő kerettel rendelkező villanykapcsolók ugyan még ma is léteznek, de már kifelé mennek a divatból. Ennek az oka pedig nem más mint az, hogy mai trendközpontú világunkban egyre fontosabbá válik a látvány, és a harmónia. Ma már egyre megszokottabb, és talán ebből kifolyólag egyre nagyobb igényünkké is vált, hogy a bennünket körülvevő tárgyak - az eredeti funkcióik mellett –, egyfajta design szerepet is betöltsenek a térben. Ilyen lehet egy szép óra a falon, egy különleges állólámpa, de egy dekoratív csaptelep vagy villanykapcsoló éppígy!

 

 

Anyagok és színek, hangulatok és stílusok

Bizony, ezek ma már mind olyan szempontok és ismérvek, amelyekkel illethetünk, és amelyek szerint megválaszthatunk egy-egy tárgyat otthonunkba. Ahhoz pedig, hogy elérhessünk egy ránk jellemző, egyedi stílust, vagy csak berendezzünk egy szép, modern enteriőrt, bizony valóban mindennek mindennel illeszkednie, passzolnia kell.

 

 

Hogyan fogjuk hozzá?

Amikor elképzeljük egy helyiség vagy szoba atmoszféráját, és azt igyekszünk megtervezni, kialakítani, hogy az milyen is legyen, érdemes mindig a legnagyobb felületekkel kezdeni. Találjuk ki pl. a színt, a stílust. A falak lesznek azok, amik majd a leginkább meghatározzák a helyiség alaphangulatát, hiszen azok lesznek láthatóak a legnagyobb felületen, ahogyan a padló is. A falakat persze bevonhatjuk különböző színű és textúrájú burkolatokkal és anyagokkal, azonban ne feledkezzünk meg a szükséges technikai dolgokról sem – mint a kilincs, vagy a villanykapcsoló.

 

Legyen tökéletes az összhang!

Apróságnak tűnnek, ám mégis sokat képesek rontani a szépen megtervezett összképen, ha ezek nem oda illőek. Ma már anyagukban, színvilágukban is számtalan lehetőség közül választhatunk. Ha például modern, légies tereket szeretnénk, a hűvösen elegáns, klasszikus alapszínek, és a ragyogó, vagy áttetsző üveg felületek tökéletes választásnak bizonyulnak. A Livolo gyönyörű fekete, fehér, arany illetve ezüst színekben is elérhető kristályüveg kapcsolói bármely modern teret, enteriőrt feldobhatnak. Igaz lesz rájuk a mondás: miszerint funkcióból designelem, dekoráció születik…

 

Szólj hozzá te is!