Fekete – az erőt sugárzó, domináns elegancia a térben

Közzétette admin 2016/10/12 0 Kommentek

Fekete – az erőt sugárzó, domináns elegancia a térben

 

Nagy terekbe, tágas enteriőrökbe egyre gyakoribb választás korunkban a méltóságteljes, drámaian elegáns fekete. Hogyan alkalmazzuk, és leginkább hogyan emeljük ki ezzel a színnel a helyiségeink legapróbb részleteit is?

 

Aki jó ízléssel rendelkezik, és otthonát önállóan szeretné berendezni, sokszor a klasszikus, biztos megoldások felé mozdul, és színek tekintetében is a klasszikus örökzöld párosításokat keresi – mint amilyen az évezredek óta divatos fekete és fehér, vagy a drámai vörös és fekete kombinációk.

 

 

Mire érdemes ügyelnem a drámai terek megalkotásakor?

 

Ma pedig már szinte mindent lehet, azonban egy enteriőr, egy helyiség tere akkor lesz ízléses és profi módon megalkotott és kitalált, ha minden apró részlet stimmel. Nem rontja el azt egy-egy színében vagy akár anyagában nem odaillő tárgy, vagy zavaró kis részlet. Érdemes itt a fényekkel is játszani, nagy szerepe lehet fényes és matt, nagy is kicsi felületek tudatos váltakoztatásának.

 

Mit érdemes tudnom a fekete színről – ha enteriőrben szeretném alkalmazni?

 

Nos, a fekete egy kétségkívül nagyon elegáns és drámai szín, azonban ha túl nagy felületen alkalmazzuk, akár könnyen nyomasztóvá is válhat.

Képzeljünk el egy olyan szobát, amelynek minden egyes falát matt feketére festettek. Borzalmasan nyomasztó és sötét, nem igaz? És most képzeljünk egy változatos teret, ahol az egyik falsíkot nagyméretű, káprázatosan fényes lakkhatású burkolólappal díszítették, melybe némi ezüstös csillogás is került? Vagy egy olyat, ahol a fényes felület olyan tükörsima volt, mint az üveg, azonban a szemközi falat hófehéren hagyták, és egy piros kanapét helyeztek elé? 

Egészen más az összhatás, igaz? A feketének tehát nem szabad nagy felületen, illetve minden síkban ugyanott megjelennie, és izgalmasabb a fényes, mint a matt. Még akár egy-két leddel, spotlámpával is feldobhatjuk a dekorcsempénket, vagy a szép fényes hatású háttérgrafikát, 3d faldekort vagy textiltapétát. Azonban az is tény, hogy a kiemelt színt, – főleg, ha dominánssá szeretnénk tenni – valahogyan vissza kell hoznunk a másik falon is kicsiben. De hogyan tehetjük meg ezt a lehető legegyszerűbb módon, hogy mégse tűnjön túl erőltetettnek a dolog?

 

Válasszunk a szemközti fehér falrészre egy szép, színében, anyagában és felületében is ugyanolyan elegáns, üveghatású villanykapcsolót!

A fekete kristályüvegből készült Livolo villanykapcsolók elképesztően elegáns és ízléses darabok, melyeket valódi kis ékszerként, faldekorációként is alkalmazhatunk Emellett persze műszaki és technológiai tudásuk is nagyon mai és modern – szóval kortárs tereinkbe, modern otthonainkba illesztve tökéletesen megállják a helyüket.

 

Ötletek, amikkel még feldobhatom a látványt

A mesés fekete üveg kapcsolókkal szemközti falon lévő fekete üvegcsempe tündököl a megfelelő, kellemes háttérvilágítással, egy fehér vagy fekete üveg dohányzóasztalon hagyott kristályüveg vázában pedig élő vörös rózsaszál tündököl frissen, élettelin. Ez aztán a tökéletes drámai enteriőr csodás összképe. Kevésbé bátrabbaknak sok fehér felületet, és apróbb fekete fényes hatású kiegészítőket, vagy kisebb felületen megjelenő tárgyakat javaslunk – a fekete villanykapcsolóhoz jól társítható egy egyséfes fekete hátlappal rendelkező falióra, vagy bármilyen apróbb dísztárgy, dekorelem a lakásban. Érdemes kipróbálni!

Szólj hozzá te is!